Je leven op de rit bij Zero&Sano

Al 10 jaar heeft Zero&Sano safehouses in Krimpen aan den IJssel. Dit zijn huizen voor beschermd wonen. Hier wonen jongeren en jongvolwassenen met psychische problemen, verslavingen en/of gedragsproblemen na een behandeling. De bewoners werken hier verder aan hun herstel.

Al 10 jaar heeft Zero&Sano safehouses in Krimpen aan den IJssel. Dit zijn huizen voor beschermd wonen. Hier wonen jongeren en jongvolwassenen met psychische problemen, verslavingen en/of gedragsproblemen na een behandeling. De bewoners werken hier verder aan hun herstel. Het doel is binnen één jaar volledig zelfstandig deelnemen aan de maatschappij. Daarvoor volgen zij een intensief programma.

Mensen komen direct na hun behandeling bij Zero&Sano. Ze wonen in een huis met andere bewoners. Iedereen zit in een andere fase van hun herstel. Dit kan variëren van psychische problemen tot verslaving. Voor het programma nemen zij (tijdelijk) afstand van hun eerdere woning, werk en partner.  

In 1 jaar jezelf vinden

Het programma is gericht op zinvolle dagbesteding, persoonlijke begeleiding en beschermd wonen, zowel individueel als met de groep. De deelnemers leren op een nieuwe en gezonde manier omgaan met hun gedrag, gedachten en gevoelens. Het gaat erom jezelf, en je kwaliteiten te leren kennen. Een belangrijk onderdeel is het leren van elkaar en feedback geven op elkaars gedrag. Het is veilig en er is veel sociale controle. Iedereen herkent elkaars patronen en helpt elkaar om hierin te groeien.

Niet werken

De bewoners van Zero&Sano zijn een jaar lang intensief met hun herstel en het programma bezig. Buiten vrijwilligerswerk zijn zij niet zelf aan het werk. Toch hebben ze een inkomen nodig. Vroeger was dat vaak moeilijk. Want bij een uitkering hoort een verplichting om werk te zoeken. Als je daar niet aan meewerkt, stopt de uitkering.  

Werkplein

Bij het Werkplein IJsselgemeenten is er begrip voor de situatie. Casemanagers Sharon en Sophie komen nu elke 1e maandag van de maand een paar uur op de locatie in Krimpen. Daar helpen ze de bewoners in hun eigen, veilige omgeving. Ze begrijpen dat de mensen die hier wonen nog niet kunnen werken. Daarom krijgen ze vrijstelling van de ‘arbeidsplicht’. Een paar maanden voor de uitstroom stellen de bewoners samen met hun begeleiders een uitstroomplan op. Hierin kijken ze naar de gewenste woonomgeving en mogelijkheden voor werk of een opleiding. Ook daar kunnen Sharon en Sophie helpen, omdat ze op het Werkplein veel relaties hebben met werkgevers en kennis over opleidingen.